Vločková sůl má francouzské jméno Fleur de Sel a které znamená Mořský květ.
Tato mořská sůl je sušena na kouři na z jablečného a bukového dřeva a jako jedna z mála uzených solí skutečně získala svoje aroma od kouře. Naprostá většina prodávaných uzených solí je aromatizována takzvaným tekutým kouřem, používaným většinou řezníky v masné výrobě. Taková sůl je potom lepivá a při neopatrném použití může zanechat velmi silnou, až dehtovitou příchuť.
Uzená sůl se používá všude tam, kde chcete dosáhnout chutě a vůně jídel připravovaných na ohni nebo grilu. Skvělá je na kuřecím mase, steacích, pečené zelenině, ale i do gulášů a minutek. Křehké vločky jsou ideální na použití na studenou kuchyni. Mořská sůl je pak přímo ideální na mořské ryby nebo plody moře. Jemné krystalky se dobře rozpouští, proto jsou velmi vhodné do bylinkových másel.
Vločková mořská sůl se vyrábí pomalým odpařování mořské vody a ručním sbíráním krystalek soli, které se pomalu tvoří ve vodě. Klasická mořská sůl s velkými krystaly, se vyrábí rychlým odpařením (nebo filtrací), při kterém vzniknou velké, tvrdé krystaly soli.
Vločková sůl je ale tvořena jemnými a křehkými krystalkami soli, které pomalu krystalizují v solance. Tyto krystalky se ručně sbírají a nechávají doschnout.
Mořská sůl Maldon je vyráběná britskou společností v hrabství Cornwall již od roku 1882. Společnost založila a stále vlastní rodina Osbornových, a již 4 generace pokračují ve výrobě vločkové soli. Výroba je stále založena na původních výrobních postupech za použitím moderní technologie. To znamená hlavně dokonalé čištění vody z Atlantského oceánu, kontrola čistoty a vlhkosti hotové soli.
Královská záruka
od roku 2012 vlastní společnost dekret Britské královské rodiny a stala se oficiálním dovatelem soli na královský stůl.
Výrobce:
Maldon Salt Co.LtdCornwall