Šafrán mletý

Velmi žádaný produkt Šafrán mletý od společnosti s úžasnou pověstí Korenikralu snadno můžete pořídit tady nyní pořád výhodně. Výhodně za cenu 50 Kč. EAN: 8595666211904
Šafrán mletý
Značka: Korenikralu
50 Dostupnost: SKLADEM
Ověřit dostupnost »

Popis produktu

Šafrán mletý

balení
obsah
cena
cena za 100 g

malý sáček
0.2 g
50 Kč
25 000 Kč

Šafrán byl a stále je, nejdražší koření na světě. Jsou to pestíky květů krokusů šafránu setého. Každý kvítek obsahuje 3 pestíky, které se musejí ručně vytrhnout. Pestíky (šafránové nitky) se usuší a v uzavřené nádobě si udrží svoje aroma i několik let.
Celé šafránové nitky se před použitím musejí namočit do trochu teplé vody, aby se uvolnilo aroma a barva. Při použití mletého šafránu tato příprava odpadá a může se použít okamžitě do rýže, omáčky nebo polévky. 
Mletý šafrán je balený do malých obálek po 0,1 g, což je ideální množství na přípravu 4 porcí. V sáčku jsou zabalené 2 obálky po 0,1 g.
Balení:

Anglický název: saffron
Latinské jméno:  Crocus sativus
Používaná část rostliny: pestíky
Chuť a vůně: velmi intenzivní vůně (mírně připomínající mýdlo) a lehce nahořklá chuť
Zeměpisný původ: malá Asie
Použití:
Vaření se šafránem je radost, ale vyžaduje to trochu zkušenosti. Celý šafrán (šafránové nitky) se podobají tobolkám, které uchovávají barevné i aromatické složky rozpustné ve vodě. Pro jejich uvolnění je potřeba šafrán namočit do trochy horké vody (nebo do alkoholu nebo roztoku nějaké kyseliny, ale to v kuchyni příliš nevyužijete). Barvivo i aroma se uvolňují postupně 24 hodin i více (v závislosti na kvalitě šafránu). To je ovšem při běžném vaření dost nevyhovující ale přesto se pokuste vydržet alespoň 20 minut. Do pokrmu se samozřejmě přidá šafrán i s vodou, aroma se potom krásně rozvine a dostane se do celého pokrmu.

Procedura namáčení nám odpadne, pokud použijeme mletý šafrán. Tady jsou blizny již narušené, proto snáze uvolní svoji barvu. Menší problém u mletého šafránu může být dávkování, protože pokud celý šafrán přidáváme po špetkách, mletý dávkujeme na špičku nože. Šafrán je velice aromatický, a pokud ho použijeme příliš, jídlo bude hořké. Občas se v receptech objeví dávkování jako 1 kávová lžička šafránu do rýže pro 4 osoby, ale taková dávka nejen že by z rýže udělala neobyčejně drahý pokrm, ale hlavně pokrm velmi hořký. V takovém množství pisatel receptu buď použil kurkumu nebo saflor, nebo přepsal hodně starý recept, kde se množstvím šafránu ukazovala životní úroveň.
Typickým použitím šafránu je rýže, španělská paella nebo italské rizoto, u nás má tradici rybí polévka se šafránem. Výborný je i do krémových zeleninových plévek nebo při pečení do bochánků a pečiva.
Pěstování a zpracování:
Jako koření se totiž používají blizny z rozkvetlých květů Šafránu setého (Crocus sativus). Každý květ obsahuje tři drobné blizny, které se ručně sklízejí. Blizny, kterým se říká šafránové nitky, obsahují velké množství silic a barevných složek, které se využívá po staletí nejen v kuchyni ale i na barvení látek a kůže. Svojí cenou však takové látky byly výhradou králů a sultánů.

Dnes se šafrán pěstuje hlavně v Íránu, Řecku, Španělsku a Indii. Nejkvalitnější šafrán dnes putuje do světa z jižního Španělska z oblasti Mancha a ze severní Indie z Kašmíru.

Pozor na padělky!
Šafrán patří mezi vzácné koření, které se běžně nepoužívá a většina lidí vlastně netuší, jak má šafrán vypadat, vonět a chutnat. Toho bohužel využívá plno obchodníků v turistických lokalitách. Pokud vám trhovec v Egyptě, Tunisu nebo třeba Maroku nabídne šafrán, téměř vždy se jedná o světlici barvířskou nebo kurkumu. Podívejte se na detailní fotky obou koření, abyste se nenechali napálit.

 

Sáčky
Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky
Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.